fbpx Skip to content

Op deze pagina vind je alle achtergrondinformatie die je nodig hebt om een fijn artikel te kunnen schrijven, je interview voor te bereiden, of je eerst eens rustig te verdiepen in de wereld van ‘Wat baby’s nodig hebben’.

Kreeg je er maar een handleiding bij… Elke kersverse ouder heeft dit vast wel eens gedacht. Want vooral bij een eerste kindje zijn die huiltjes en de behoeften van die kleine baby moeilijk te begrijpen. Het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’ helpt ouders hierbij en brengt de lezer dichterbij de natuur van de baby en van zichzelf.

Samen met de bijdrage van de experts is ‘Wat baby’s nodig hebben’ een liefdevol, geruststellend boek geworden. Boordevol feiten die het natuurlijke gedrag van moeder en baby verklaren. Het boek richt zich niet op methodes, regeltjes of ritmes; maar juist op de basis, met de baby als het centrale middelpunt. 

Expert Quote over het boek
“Op de achterflap van “Wat baby’s nodig hebben” staat in grote letters “De belangrijkste boodschap in dit boek: vertrouw op jou”. En net dat is wat ik zo fijn vind aan dit boek. Je voelt doorheen het hele boek het enorme vertrouwen dat Melanie heeft in ouder en baby. En dat past helemaal bij hoe ik tegenover eten en kinderen sta: iets (of soms ook niets) doen vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst.”
Rolinde Demeyer
Expert Quote over het boek
"Toen Melanie me vroeg of ik een klein stukje wou schrijven voor de hernieuwde versie van WBNH moest ik daar niet over nadenken, dat voelde echt als een cirkeltje dat rond was. Toen ik aan de prille start van mijn reis als mama stond, vond ik immers ontzettend veel kracht in Melanie’s woorden. Ze gaven me het gevoel niet alleen te zijn, ze bevestigden dat ik mijn moedergevoel mocht volgen in een wereld die voor erg veel ruis zorgt. Ik hoop dat haar woorden ouders (in spe) blijven bereiken, dat ze hetzelfde mogen betekenen voor hen als voor mij ♡."
Kim Calomme
Expert Quote over het boek
"Ik kan maar één ding over dit fantastische boek zeggen: een absolute musthave voor iedere (aanstaande) ouder. Als jij jezelf en met name je kindje écht wilt begrijpen, dan is dit jouw fundament in handen. Dit boek heeft mij destijds een nieuw netwerk gegeven, mijn diepe intrinsieke visie ondersteund en vooral het gevoel gegeven dat ik niet alleen was in mijn moederschap vanuit deze zienswijze. Een liefdevolle bijdrage aan jouw krachtige rol als moeder. Betekenisvolle kennis voor jouw kindje, een vrolijke bevestigende knipoog vanuit hem of haar."
Yvonne van Leijen
Vorige slide
Volgende slide

In het nieuwe ‘Wat baby’s nodig hebben’ brengt auteur Melanie Visscher nieuwe en opzienbarende feiten over baby’s en moeders aan het licht. Een greep uit de meest opzienbare feiten uit het boek: 

  • Alles wat een baby doet is natuurlijk gedrag. Niet gestuurd of bedacht. Geen verborgen agenda of bewust ingezette actie. Een baby doet niet iets met voorbedachte rade om iets voor elkaar te krijgen. 
  • Kan een baby slechte gewoontes ontwikkelen? Nee!
  • Het grootste gedeelte van de slaapproblemen van de baby blijkt eigenlijk geen probleem van de baby te zijn, maar van de ouders.
  • We leren kinderen te luisteren naar anderen in plaats van naar zichzelf.
  • De grootte van de hersenen van de moeder neemt af, meteen na de geboorte. (En toch is dit geen slecht nieuws!)
  • Het zenuwstelsel van een baby en zijn moeder zijn rechtstreeks met elkaar verbonden, ook na de geboorte.
  • Je kunt een baby niet ‘te veel’ verwennen.
  • Negatieve ervaringen beïnvloeden het gewicht van je baby’s hersenen negatief, en dat heeft een leven lang gevolgen.
  • Een baby heeft geen besef van tijd; minuten huilen voelt aan als een eeuwigheid.
  • Methodes die baby’s laten huilen zijn bewezen schadelijk.
  • Je baby laten huilen en de stress laten oplopen kan je baby ernstig beschadigen.
  • Een baby huilt niet omdat het verdrietig is.
  • Het huilen alleen lucht niet op. Er zit net zoveel stresshormoon in kwijl als in tranen.
  • Het babybrein verdubbelt in het eerste jaar, daarom is het van levensbelang dat de baby weinig tot geen stress ervaart in dit jaar.
  • De mate waarin een mens ontvankelijk is voor invloeden van de omgeving en in hoeverre zijn hersenen flexibel zijn, is aangeboren en varieert dus per mens. 
  • Een veilige hechting is de belangrijkste voorwaarde voor een goede ontwikkeling.
  • Wanneer in de eerste zes maanden van het leven van een baby sprake is van minder veilige hechting, zorgt dat voor verhoogde stresspatronen in de rest van het leven.
  • Veilig gehechte kinderen zijn later zelfstandiger.
  • Ouders hebben geen corrigerende taak, maar een faciliterende taak.
  • Moedermelk bevat meer immuunstoffen wanneer een baby ziek is. 
  • Je baby in een wiegje op een aparte kamer te laten slapen is nieuw. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd dit culturele idee geboren bij mannelijke artsen van middelbare leeftijd die zelf geen ervaring hadden met het verzorgen van baby’s.
  • Stamcellen uit de borst van de moeder komen via de melk in het lijfje van de baby.
  • Empathie kalmeert het zenuwstelsel. Als je kind zich gehoord voelt, kan het zich ontspannen. Hoe meer empathie een kind ervaart, hoe sociaal vaardiger hij zal worden.
  • Bewegen, met name de lange zuurstof verhogende inspanning, helpt de cognitieve vermogens van je kind tot wel 100% toenemen.
  • Van spelen wordt een kind emotioneel intelligent.
  • De darmen van een kind (en volwassene) steken net zo ingenieus in elkaar als zijn hersenen. 
  • Zelfs al geef je de baby alles wat hij nodig heeft aan voeding en lichamelijke verzorging, zonder liefdevolle aanraking kan een baby niet gezond opgroeien.
  • Na de bevalling is een moeder gevoeliger voor haar omgeving dan daarvoor.
Over de auteur: Melanie Visscher is auteur, ondernemer en behandelaar. Ze is onder andere eigenaresse van het moeder- en kindcentrum Oerzacht. Met haar kennis en ervaring als behandelaar heeft ze zich gespecialiseerd in het babybrein, de optimale ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en het moederschap. Melanie heeft vele wetenschappelijke puzzelstukken samengevoegd en vertaald naar het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’. Melanie schrijft met passie, combineert haar nieuwsgierigheid met haar ervaring en blijft zichzelf vernieuwen met nieuwe ideeën en inzichten. Je kunt haar vinden op oerzacht.nl en op Instagram @_melanievisscher_

Jezelf vertrouwen, op de mensen om je heen kunnen bouwen en je veilig en geborgen voelen in de wereld; dat is wat je iedereen, en misschien je baby wel het meest van allemaal, gunt. Wanneer je baby’s behoeften worden gezien en hij mag rekenen op de juiste zorg, dan leert hij dat de wereld een fijne plek is, dat het prettig een verbinding aan te gaan met anderen, en dat hij zelf een prachtig mens is, waarvan gehouden kan worden en die zelf innig kan liefhebben.

De verbinding die jij met jezelf maakt en vanuit daar de connectie die jij met je kind maakt is de kern van het moederschap. Je bewust zijn van de natuurlijke behoeften van je baby en de signalen die je baby jou geeft juist interpreteren vormen de basis van een veilige hechting. Die op zijn beurt weer het fundament vormen van een optimale ontwikkeling en een gezond en gelukkig leven. 

Dat jij de moeder kan zijn die jij wilt zijn.

En dat je baby alles kan zijn en worden, wat er nu al in zijn kern aanwezig is.

Moeder worden is een intens proces; het verandert wie je bent en hoe je in de wereld staat. De verbinding tussen jou en je baby is innig en magisch. Jullie voelen elkaar feilloos aan en beïnvloeden elkaar continu. Moeder en kind zijn een twee-eenheid. 

Wat je baby meemaakt verandert de structuur van zijn hersenen. Alles wat je baby ervaart heeft invloed op zijn ontwikkeling. Goede of slechte ervaringen? Ze vormen je baby en zijn bepalend voor zijn toekomst. De invloed die jij op de ontwikkeling van je kind hebt is gigantisch. Dat betekent dat je een enorme verantwoordelijkheid hebt voor het welzijn van je kindje, maar je beschikt gelukkig over ook een bijzonder grote innerlijke kracht. 

Toch kan moeder zijn op momenten heel veel van je vragen. Je baby is zó van jou afhankelijk. Deze wetenschap, de kennis die je hierover hebt, de constante vraag om zorg van je baby, maar vooral de oceaan aan liefde die je voor dit kleine schepseltje voelt, maken dit eerste jaar misschien wel tot het zwaarste in je leven. Je kunt heel bewust het moederschap gaan inrichten naar je eigen ontwerp. 

Jij blijft namelijk altijd de grootste expert van je eigen baby, zijn trouwste bondgenoot en bovenal zijn allerliefste moeder!

Dit boek geeft je die zucht van opluchting, alles wat diep van binnen al zo juist voelt, klopt én wordt grondig en wetenschappelijk onderbouwd. En toch is het geen boek waar je doorheen moet worstelen, het voelt als een warme omhelzing vol met licht weglezende steun, en bekrachtigende en bemoedigende woorden. 

Het onmisbare basishandboek voor elke (nieuwe) ouder ‘Had ik dít maar geweten vóórdat ik kinderen kreeg’… Die zin schiet bij menig ouder regelmatig door het hoofd. En alhoewel iedere ouder leert door te ervaren, door het zelf te doen met héél veel vallen en héél veel opstaan, is het wel fijn dat er nu eindelijk een boek is dat je kan behoeden voor de grootste valkuilen. Dit kan zo maar eens het enige boek zijn dat je echt nodig hebt voor dat eerste te gekke, maffe, spannende, soms slopende jaar met je baby. Melanie Visscher heeft namelijk al het voorwerk voor je gedaan; ze las stapels boeken en recent wetenschappelijk onderzoek en combineerde al die kennis in kant en klare leesbare brokken. Ze vertelt je niet hoe het móet, maar het onderbouwt jóuw onderbuikgevoel. Daardoor voel je je eigen kracht, vertrouw je op jezelf én op de natuurlijke ontwikkeling van je kind. Je leest over hoe het brein van je baby werkt bijvoorbeeld, en waarom hij huilt en (niet) slaapt. Dat jullie eigenlijk één blijven, ook na de geboorte. Want onze blauwdruk, hoe we door moeder natuur geprogrammeerd zijn, weet eigenlijk heel goed hoe het ‘hoort’.  De belangrijkste boodschap in dit boek: vertrouw op jou. De bestseller uit 2019 is nu volledig herzien, vernieuwd en ontzettend uitgebreid, twee boeken in één! Negen extra hoofdstukken, vol vernieuwende kennis. Talloze toonaangevende experts en bevlogen moeders aan het woord. Nog meer (h)erkenning en bevestiging van jouw intuïtie en natuurlijk al het oorspronkelijke fijns, wat al stond als een huis. 

Baby’s hebben geen gebruiksaanwijzing en toch lijkt iedereen ernaar op zoek te zijn; dit nieuwe boek onthult alle essentiële behoeften van baby’s

Het compleet nieuwe ‘Wat baby’s nodig hebben’ komt op 4 augustus 2023 uit.

Van het oorspronkelijke boek, dat in 2019 in Nederland en Vlaanderen werd uitgegeven, zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht. En er is goed nieuws: vanaf 4 augustus 2023 is de langverwachte 2.0 versie van ‘Wat baby’s nodig hebben’ verkrijgbaar. Deze bevat niet alleen bijgewerkte inhoud, maar ook een schat aan nieuwe informatie en tal van extra hoofdstukken. Vele experts, zoals Ad Vingerhoets (de huilprofessor), Nienke Gottenbos (De Poepdokter), Nina Mouton (Zelfzorg is het begin van alles) en Eva Bronsveld (Temperamentvolle kinderen), hebben daarnaast ook hun bijdrage geleverd, waardoor het werk nog bredere kennis en diversiteit biedt.

Het boek wat eigenlijk niet geschreven had hoeven worden..

..ware het niet dat de moeder van tegenwoordig bijna afhankelijk lijkt te zijn geworden van haar omgeving, om haar te vertellen hoe het hoort en moet.

Het is nogal wat, moeder worden in deze tijd. We zien dat moeders tegenwoordig onzekerder zijn dan vroeger. En dat is best vreemd, want wie brengt er nu eigenlijk de meeste tijd door met haar baby? Waarom vertrouwen de moeders van tegenwoordig zo blind op de adviezen uit de maatschappij als het om hun eigen baby gaat? En waarom wordt wetenschappelijk onderzoek, dat herhaaldelijk het tegenovergestelde aantoont, aan de kant geschoven. En eigenlijk nog gekker: waarom wordt het eigen moederinstinct genegeerd en overboord gegooid zodra ‘de massa’ zegt dat het anders hoort?

Dit boek barst uit zijn voegen van goed onderbouwde onderzoeken die aantonen dat het moederinstinct een ingenieus systeem is, dat ervoor zorgt dat een moeder (met een aantal hulpouders) uitstekend in staat is haar baby optimaal te laten ontwikkelen. 

Wanneer moeders problemen ervaren, zoeken zij veelal hun heil in allerlei boeken, trainingen en op Google. Er is echter een cruciaal aspect dat schrijvers en experts vaak over het hoofd zien, namelijk: baby’s hebben haast nooit zelf problemen, het is doorgaans de maatschappij die een probleem met de baby heeft.

In het langverwachte nieuwe ‘Wat baby’s nodig hebben’, geschreven door Melanie Visscher, wordt een compleet andere invalshoek belicht; die van de baby zelf. Wat heeft een baby echt nodig om zich in zijn volle potentieel te ontwikkelen? 

Daarnaast worden verrassende feiten over baby’s en moeders onthuld. Visscher maakt korte metten met heersende opvoedstijlen die vaak gebaseerd zijn op tradities en externe adviezen. Het boek ontkracht op heldere wijze ook populaire opvattingen, zoals het idee dat je een baby kunt verwennen, of dat het laten huilen van een baby effectief is. 

Tim Walrave, psychiater en opleider van het jaar: ‘Het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’ belooft ouders nog meer diepgang en een completere kijk op de behoeften van baby’s. Met praktische tips en ondersteuning voor ouders en opvoeders om de ontwikkeling van hun baby nog beter te volgen, aan te sluiten bij wat hun baby nodig heeft en een zo goed mogelijke start in het leven te geven.’

Melanie Visscher, de auteur van ‘Wat baby’s nodig hebben’, is een geliefd expert en spreker op het gebied van moederschap en babyontwikkeling. Ze heeft haar kennis en ervaring gebundeld in dit boek, dat ouders helpt om hun baby’s te begrijpen en te ondersteunen in hun ontwikkeling. Je kunt haar vinden op oerzacht.nl en op Instagram @_melanievisscher_

Contact:
Voor meer informatie over ‘Wat baby’s nodig hebben’, interviewaanvragen en om een recensie-exemplaar te bestellen, kunt u terecht bij Oerzacht Uitgeverij: 

info@oerzacht.nl

Speciaal voor de pers hebben we een pagina aangemaakt waarin alle achtergrondinformatie, de quotes van toonaangevende experts en beschikbaar fotomateriaal te vinden is.

Vorige slide
Volgende slide

Aanvragen of meer informatie?

Onderstaande foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken wanneer gekoppeld aan media-uitlatingen over het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten en op te vragen via het contactformulier op deze pagina, of via watbabysnodighebben@oerzacht.nl
"Dit boek is een warm pleitbezorger voor het luisteren en volgen van je eigen gevoel, uit liefde voor de baby en naar elkaar. Het lezen van dit boek stimuleert je om je eigen oergevoel te laten ontwaken, door het overzicht en de handvatten te krijgen, waardoor je zelfvertrouwen net dat zetje kan krijgen, dat je jouw oergevoel gewoon mag en kan volgen. We voelen het van nature meteen aan, wanneer een intentie zuiver en oprecht is. Dit boek is een verademing in deze tijd waarin we overstelpt kunnen worden met allerlei informatie. Melanie en de andere auteurs weten op een bewonderenswaardige manier je innerlijke ouderschap aan te spreken en zekerder te maken, met veel gedegen onderbouwing. Juist dat bieden van houvast en overzicht is voor iedere vader en moeder geruststellend en geeft ook perspectief, want het ouderschap is een krachtsinspanning, ook bij diegenen die het, van buitenaf gezien, zo makkelijk af lijken te gaan. In ons drukke leven wordt er vanuit werk, familie, vrienden, overal vandaan, een beroep op je gedaan. Maar dat de dagelijkse zorg voor je baby en je gezin goed is geregeld, dat is je fundament. Dan is het heel waardevol om over degelijke kennis te beschikken, zodat je jouw baby in harmonie kan laten opgroeien."
Tim Walrave
Opleider van het jaar, psychiater en A-opleider Psychiatrie (specialisatie zwangerschapsgerelateerde psychiatrie)

Shopping cart