Afsluiting

Lieve cursist,

Je bent aangekomen aan het einde van de cursus. Je hebt nu alle tools in handen om ruimte te creëren voor jezelf en je baby.

Er is een betere balans tussen de zorg voor je baby en de zorg voor jezelf. Je zal in het vervolg minder worstelen met moeilijke gevoelens en oververmoeidheid. Je voelt meer ruimte voor jezelf en dit gaat niet ten koste van je baby.

Jij bent enorm hard aan het werk om je baby zo tevreden mogelijk te krijgen en dit voelt soms als een onmogelijke taak. Je kunt gevoelens ervaren van frustratie, tekort schieten en onzekerheid. Ik hoop dat jij jezelf nu met veel meer mildheid ruimte geeft om deze gevoelens er te laten zijn. Dat je weet dat dit nodig is om te blijven leven in plaats van overleven.

 

zelfzorg combineren met natuurlijk ouderschap

Het is een enorm intense periode waarvan je soms achteraf pas ziet hoeveel schoonheid en liefde het in zich heeft. We hopen van harte dat we je met deze cursus een steun in de rug hebben kunnen geven en dat je vol goede moed, met heel veel extra kennis in je rugzak en met veel vertrouwen de toekomst tegemoet ziet.

Wij hebben deze cursus in ieder geval met veel liefde voor je gemaakt!

De volgende cursus die we aan het maken zijn is speciaal voor ouders die graag ondersteuning willen tijdens de slapeloze nachten. Alles over babyslaap dus. Mocht je graag willen horen wanneer deze zal verschijnen, stuur ons dan gerust een bericht op info@oerzacht.nl .

Wil of kun je daar niet op wachten en zou je nu al graag extra ondersteuning willen, dan kun je een (online) consult bij ons boeken via de website.

Naar de website

 

 

 

Liefs, Heleen en Melanie

Stap 3 Verandering

In deze laatste les en tevens de laatste stap in ons stappenplan gaan we bezig met de daadwerkelijke verandering. We geven je voorbeelden van verschillende ‘Mini me-time’ momenten die je kunnen inspireren om op een hele fijne en persoonlijke manier meer aandacht aan jezelf geven.

Wil je graag meer lezen over het moederschap en de babytijd? Op de website van Oerzacht staan fijne artikelen die je een steuntje in de rug geven, je laten voelen dat je niet alleen bent en die ervoor zorgen dat jij je begrepen voelt.

Vind je de babytijd zwaar

Matrescence

Hoe overleef je slaapgebrek?

Durf jij stil te staan?

Bij deze cursus inbegrepen: E-book 'Mini Me-time'

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Mini me-time is zo effectief doordat de momenten dat je het inzet kort van duur zijn, je kunt het heel vaak op een dag inzetten wanneer je het maar nodig hebt. Het is makkelijk vol te houden en het verandert de manier waarop je je leven leeft, super duurzaam dus! 

Stap 2 Acceptatie

Actieve acceptatie beoefenen = Toelaten van negatief ervaren gevoelens/ gemoedstoestanden én accepteren dat de oplossing van het probleem niet bij je baby ligt maar bij jou.
Melanie Visscher
Oerzacht
Klik Hier
Previous slide
Next slide

Je bent er voor jezelf. Je bent er voor je baby. Je bent vreselijk moe, hebt een kort lontje en je bent een lieverd. Dat kan namelijk allemaal tegelijkertijd!

Stap 1 Bewust worden

Bij deze eerste stap van ons drie-stappen-plan word jij je bewust van precies datgene waar je tegenaan loopt. Je voelt wat je niet fijn vindt en je kiest er bewust voor dat je zo niet verder wilt.

 

Om intern een stop te voelen en de motivatie te creëren om daadwerkelijk iets te veranderen helpt het om kennis tot je te nemen. Je hoofd gaat met deze kennis je bereidheid om een verandering tot stand te brengen vergroten.



Previous slide
Next slide
'Nu richten we de aandacht volledig op jou.'
Heleen van Putten
Specialist Hechting

Je mag aan jezelf denken, terwijl je ook goed voor je baby zorgt!

Introductie

Ze zitten niet vaak op één lijn, jouw behoeften en die van je baby. Jullie slapen niet even lang en niet op dezelfde momenten, jullie sociale leven (mocht je dat nog hebben) ziet er compleet anders uit en jouw zenuwstelsel heeft al een hele ontwikkeling doorlopen terwijl je baby nog maar net begint. 

Een optimale ontwikkeling hangt vooral af van de omgeving waarin je baby opgroeit. Je baby is totaal afhankelijk van de veiligheid en de verzorging die hij ontvangt. Zonder deze zorg zal hij niet leven, laat staan zich fijn ontwikkelen. Er is een continue wisselwerking nodig tussen jou en je baby, waarin je fijngevoelig aanvoelt wat je baby nodig heeft en daar snel en afgestemd op reageert. Dit is nodig om een veilige hechting tot stand te brengen en die veilige hechting is op zijn beurt weer cruciaal om je baby cognitief en emotioneel te laten floreren. 

Wij denken dat jij dit allemaal wel weet en dat je heel erg je best aan het doen bent om je baby alles te geven wat hij nodig heeft. Maar dat dit alles nogal tegenvalt. Het vraagt enorm veel van je en het put je uit. Je snakt naar een moment van rust, naar overzicht in de chaos en een hele nacht slapen is je allergrootste verlangen.

 

Oerzacht-community

Je weet dat je voor jezelf moet zorgen. Maar hoe is dit mogelijk wanneer je continu aan moet staan en paraat staat voor je kindje? Heel leuk dat de lieve mensen in je omgeving zeggen dat jij ook belangrijk bent en dat je meer zorg uit handen moet geven en dat ‘me-time’ noodzakelijk is, maar HOE dan? Net zoals wij dat zelf hebben ervaren tijdens de intensieve ‘tropenjaren’, zie jij nu echt geen mogelijkheid om de behoeften van je baby maar even te laten zijn wat ze zijn en de deur achter je dicht te trekken.

Weten dat jij een enorme verantwoordelijkheid draagt om je baby een goede start in zijn leven te geven aan de ene kant, maar voelen dat jij zelf op je tandvlees loopt en niet meer weet waar je het zoeken moet aan de andere kant. Dat is de grote interne worsteling. En dat is waar wij jou in deze cursus mee gaan helpen. We hebben een plan met drie behapbare stappen gemaakt. En wanneer we deze samen doorlopen hebben dan kun jij weer wat rustiger ademen, weet jij wat je dagelijks kan doen om aan jezelf toe te komen en het allerbelangrijkste; Dit gaat niet ten koste van dat wat je baby nodig heeft én jij hoeft niet een weekend weg om bij te tanken.



Les 5: Hoe nu verder?

hoe-nu-verder

Er gaan dingen veranderen omdat je baby groter wordt. Op een gegeven moment zal je misschien weer gaan werken en gaat je kleintje naar de opvang. Je kindje zal gaan starten met vast voedsel en op ontdekkingstocht gaan door het huis, eerst kruipende en daarna lopend. Al deze veranderingen hebben ook weer invloed op je melk en op het voeden. In deze les kijken we naar de toekomst.

Eerste half jaar

In de eerste 3 maanden moeten jij en je baby elkaar leren kennen en de vaardigheden leren om onder andere goed aan de borst te drinken. Je bent vaak de eerste 3 maanden dag en nacht bij je baby en je leert de signalen als geen ander te lezen. Veel vrouwen zullen na deze tijd weer (deels) gaan werken. Dit geeft weer nieuwe uitdagingen zoals uit de fles drinken en kolven maar ook emotioneel een stukje loslaten.

Tweede half jaar

Na het eerste half jaar gaan de meeste kinderen starten met vaste hapjes maar ook met meer zelf bewegen, kruipen en uiteindelijk lopen. Moedermelk blijft de grootste bron van de voedingstoffen. Aan de borst drinken is nog veel meer dan alleen voeden. Het helpt je kindje ook de dag te verwerken en te troosten. De wereld ontdekken kost veel energie. Daarnaast zijn ze nog altijd heel hard aan het groeien en dit alles maakt dat ze ook behoefte hebben aan een rustpuntje wat ze vaak aan de borst hebben.

Na een jaar

De WHO (World Health Organization) adviseert om gezonde kinderen 2 jaar borstvoeding te geven. In het eerste jaar is borstvoeding de hoofdmaaltijd en dit verandert langzaam naar ondersteunende voeding in het tweede jaar. Zolang je borstvoeding geeft, geef je ook de voordelen van borstvoeding, zoals de antistoffen die bescherming bieden tegen ziekten. Ook al is het in Nederland wat minder gangbaar om lang te voeden, toch zijn er vele moeders die langer dan 2 jaar borstvoeding geven.

Wet en Regelgeving omtrent borstvoeding

Take home message

Elke periode heeft weer zijn eigen uitdagingen, hoe langer je borstvoeding geeft hoe makkelijker het wordt. Kijk waar jullie je prettig bij voelen en wat voor jullie werkt.

Les 4: Normaal babygedrag

normaal-babygedrag

Welke verwachtingen heb jij van je baby? De meeste van ons hebben tijdens hun zwangerschap vele fantasieën over hoe het zal zijn als je baby straks geboren is. Toch is het heel moeilijk voor te stellen hoe het is om 24 uur per dag voor zo een klein hummeltje de verantwoordelijkheid te dragen en te begrijpen wat de behoeften zijn. In deze les heb ik het over normaal babygedrag. Natuurlijk is elk mens en dus ook elke baby anders, maar in grote lijnen hebben we wel dezelfde behoeften en signalen.

Voedingsbehoefte van je baby

Zoals jullie nu weten heb je rondom de geboorte al melk ‘colostrum’ in je borsten. Ongeveer 5-7 ml eiwitrijke voeding. Na de geboorte zal je baby hopelijk binnen een uur aan de borst het colostrum drinken. Hun maagjes zijn op dat moment zo groot als een kers dus dit is perfect op elkaar afgestemd. Omdat het nog niet veel is, is het wel heel belangrijk dat baby’s regelmatig drinken zo rond de 10 à 12 keer per dag. De melkproductie zal in de loop van de dagen toenemen net als de maaginhoud van je baby. Hoe herken je de voedingsbehoefte van je kindje, hoe lang en hoe vaak moet je de borst geven? Op veel van deze vragen ga ik in deze les antwoord geven.

Observeren van je baby

Je baby probeert vanaf dag 1 met je te communiceren. Dit zijn nog subtiele signalen. We gaan eens kijken hoe je deze signalen kunt leren herkennen. Natuurlijk hebben alle baby’s weer net even andere maniertjes, daarnaast is de ene baby duidelijker dan de andere baby.  Om je baby te observeren is het belangrijk om er bewust bij stil te staan, te kijken, te luisteren en te voelen en dat allemaal samen te evalueren, zodat jij je eigen baby echt leert kennen.

Vertrouwen en geborgenheid

De hersenen van je baby werken nog totaal anders van die van een volwassene. Ze hebben geen tijdsbesef, ze kunnen nog niet beredeneren, ze leven alleen in het ‘nu’ en alles is nieuw. Onze wereld is behoorlijk indrukwekkend, er is zoveel te zien, te horen en te voelen. Niet alleen rondom de baby maar ook in het lijfje zelf is heel veel nieuw; ademhalen, drinken, melk verteren en zelfs een scheet laten. Dit alles geeft prikkels en deze prikkels moeten baby’s verwerken, dit kunnen ze nog niet zelf en daarvoor hebben ze jou als moeder nodig. Door je baby langzaam de wereld te laten ontdekken vanuit veiligheid, vertrouwen en geborgenheid zorg je voor de meest optimale start van jouw baby.

Take home message

Moederinstinct is vanaf de conceptie zich al aan het ontwikkelen, durf te luisteren naar je eigen stem en wat jij denkt dat je baby nodig heeft.

Verwijzing naar boek ‘Wat baby’s nodig hebben’  

Les 3: Geboren en dan?

alles-over-aanleggen

De geboorte is zo een bijzonder moment. Het moment dat jullie je baby voor het eerst gaan ontmoeten maar ook het moment dat het borstvoedingsavontuur echt gaat beginnen. In het eerste uur na de bevalling gaan gezonde baby’s allemaal 9 fases door, we noemen dit ook wel het gouden uur. In deze les vertel ik over het gouden uur en het belang van een goede start voor een mooi borstvoedingsavontuur.

Gouden uur

Als een baby wordt geboren komt hij of zij uit een warme, donkere, geborgen omgeving. Ineens ben je daar, voel je kou, het licht is fel en je hoort harde geluiden. Gelukkig word je direct op je moeders buik gelegd en kun je gaan wennen aan deze wereld. Als je een gezonde baby hebt gekregen na een natuurlijke bevalling dan kan je 9 fases herkennen van dit gouden uur. In dit uur zal je baby vaak ook voor het eerst aan de borst gaan, een hele nieuwe ervaring voor jullie allebei.

Kraamweek

In de kraamweek komt er vaak heel veel op je af. Je bent moeder geworden en dat is echt een enorme verandering. Bij deze nieuwe rol komen zoveel dingen kijken, veel meer dan je van tevoren had kunnen bedenken. Je lichaam is aan het herstellen van de bevalling en druk bezig om de borstvoeding opgang te brengen. Je baby heeft veel zorg nodig en zeer regelmatig voeding. In de eerste dagen zal je vaak aanleggen, hierdoor zorg je voor een stabiele bloedsuiker bij je baby en zorg je ervoor dat je melkproductie goed op gang komt. In dit filmpje geef ik je tips om de eerste dagen goed door te komen.

Opdracht 2 Borstvoedingsplan

Hieronder vind je een opzet voor een borstvoedingsplan. Een borstvoedingsplan is bedoeld als ondersteuning na de geboorte. Het geeft houvast en zorgt dat je goed voorbereid aan dit nieuwe borstvoedingsavontuur begint of je nu je eerste kindje krijgt of niet. Bespreek je plan met je partner, kraamverzorgster en eventueel verloskundige.

Borstvoedingsplan

Take home message

De kraamweek is er om te zorgen dat jullie als gezin elkaar leren kennen, de zorg voor de baby kunnen oefenen en om te rusten. Stel niet te hoge verwachtingen en stel de dingen uit die over een paar weken ook nog kunnen.

Les 2: Alles over aanleggen

alles-over-aanleggen

In deze les leer je waarom het zo belangrijk is dat je baby juist aan de borst ligt. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby goed aan de borst gaat. Aan het einde van de les ben je zelf in staat om te herkennen of je baby goed aan de borst ligt en drinkt.

Goede houding

Een juiste houding van je baby is heel belangrijk. Het lijfje van je baby moet in 1 lijn liggen, dicht bij de borst en het hoofdje moet iets naar achter gekanteld zijn. Als je zelf eet of drinkt lukt dat ook het beste als je recht voor je tafel zit met een aangeschoven stoel en een iets gestrekte nek.

Grote hap

Het is heel belangrijk dat de tepel zo diep mogelijk in het mondje gaat van je baby. Hiervoor is het dus belangrijk dat de baby een goede houding heeft ten opzichte van de borst. Als de tepel ondiep in je baby’s mondje zit dan wordt de tepel platgedrukt tussen het harde gehemelte en tong. Dit zorgt voor pijn, vervorming van de tepel en dat de melkkanalen dichtgedrukt worden en er dus maar weinig melk naar buiten kan stromen.

Voedingshoudingen

Er zijn vele verschillende voedingshoudingen, bij elke houding gelden alle adviezen die je in de twee bovenstaande filmpjes hebt geleerd. Je hoeft echt niet alle houdingen te oefenen of te kunnen, kijk vooral wat voor jou en je baby goed voelt. Als het aanleggen makkelijk gaat is het ook makkelijk om andere houdingen aan te nemen, je mag hier gewoon mee experimenteren.

Extra info

Naar aanleiding van een vraag vanuit een moeder is er nog een extra lesjes bijgekomen over 1 of 2 borsten geven per voeding en hoe je dit bepaald. Op het YouTube kanaal van De Borstvoedingspraktijk vind je nog meer interessante video’s.

Take home message

Oefening baart kunst, aanleggen is een helemaal nieuwe ervaring voor jou en voor je baby.
Neem de tijd om te oefenen en je zal merken dat het alleen maar makkelijker wordt.