‘Het hoort er allemaal bij. Het is het huiluurtje maar.’
Grote kans dat jij dit, óf al gehoord hebt, óf binnenkort gaat horen. Als je de moeder van een kleine baby bent tenminste. Want als je kindje een jaartje of wat verder is dan denk je bij dat huiluurtje: ‘Oh ja, dat was ook zo toen, helemaal nooit meer aan gedacht!’ Maar zit je er middenin? Dan voelt het compleet anders, je weet vaak niet wat er met je baby aan de hand is en het voelt ook alsof er weinig is wat je eraan kan doen.
Huil-uur-tje?
Een uurtje, dat klinkt te doen toch? Maar de realiteit is anders. Waarom is het toch dat veel van het ongemak, waar je baby samen met jou doorheen moet, liefelijke verkleinwoordjes krijgt? Krampjes, een huiluurtje; Zo lijkt het net alsof het iets onbetekenendst is wat weinig tot geen impact mag hebben. Maar stel je maar eens voor dat je uren aaneen met een baby op schoot zit die compleet overstuur is. En dat terwijl jouw zenuwstelsel op hetzelfde moment meer open staat voor de signalen van je baby dan ooit tevoren. En dat we het een huiluurtje noemen betekent niet dat je de wekker kan zetten en dat het na 60 minuten ophoudt. Het huiluurtje staat voor een periode van aaneengesloten huilen en/ of onrust aan het einde van de dag dat wel 6 uur kan duren.
Jij hoort alles
Het horen van huilen zorgt er altijd al voor dat we extra alert zijn, maar wanneer je net moeder bent geworden, is dit veelvoudig het geval. Het is namelijk erg belangrijk voor de overleving van je baby dat jij al zijn signalen en behoeften goed opvangt en ervoor zorgt dat hij krijgt wat hij nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Maar wanneer je met dit alerte zenuwstelsel een uur of langer naar huilen moet luisteren zonder dat je iets kunt doen om het op te lossen, dan kan het zorgen voor veel spanning en stress.
Het is onschuldig!
Dat is wat er steevast wordt gezegd. En dat klopt wel, het huiluurtje is iets wat de meeste baby’s in meer of mindere mate doormaken, maar het is een heel intensieve periode die veel impact op jullie als gezin kan hebben.
Maar wat is dat huiluurtje dan?
Het begint meestal wanneer een baby een paar weekjes oud is en het kan weken, of zelfs maanden aanhouden. Onrust aan het einde van de dag (want dat is het moment van het huiluurtje) kan bij heel gevoelige baby’s een goed deel van de eerste twee levensjaren voortduren. En dan klinkt het huiluurtje al een stuk minder onschuldig; Er zijn ouders die een baby hebben die elke dag, vanaf een uur of vier tot een uur of tien, tot wel 18 maanden lang, onrustig is en veel huilt. Soms aaneengesloten en zonder duidelijke oorzaak.
Hoelang blijft het huiluurtje
Ik kan me voorstellen dat wanneer je dit artikel als pasbevallen moeder leest, je hier bang van wordt. Je vindt het nu al vreselijk en je wilt dat het meteen ophoudt. Kan het zijn dat jouw baby dit blijft doen? Ongeveer 20 procent van de baby’s is zo gevoelig dat hun zenuwstelsel alle indrukken van de dag zo moeilijk kan verwerken dat ze daar vele maanden lang last van hebben. En van die 20 procent is er een klein gedeelte dat er zoveel last van hebben dat het zo’n enorme impact heeft. Het grootste deel van de baby’s heeft een huiluurtje vanaf ongeveer 2 á 3 weken tot aan de vierde maand.
En wat is de oorzaak van het huiluurtje?
Het huiluurtje wordt veroorzaakt door een combinatie van een aantal dingen.
- Het zenuwstelsel van een kleine baby is nog niet volledig ontwikkeld waardoor de verwerking van prikkels nog niet optimaal verloopt
- Een baby is pas net op deze wereld en hij maakt alles voor de eerste keer mee. Dit kost hem veel energie
- Een baby kan prikkels nog niet alleen verwerken. Hij heeft daarbij veel hulp nodig
- Elke baby is uniek en dat geldt ook voor zijn prikkelverwerkingssysteem.
Je kunt wel wat doen aan het huilen door overprikkeling
Nu wordt er gezegd dat je aan het huiluurtje niets kan doen en dat je er zelf geen invloed op hebt. Maar dat is absoluut niet waar. En het is ook niet zo dat, omdat het erbij hoort, je baby er geen last van heeft, dat je hem rustig kan laten huilen en dat het vanzelf een keer ophoudt. Een baby laten huilen is schadelijk voor zijn ontwikkeling en gezondheid. Hij krijgt last van chronische stress en het kan zijn cognitieve ontwikkeling remmen. Je baby huilt niet voor niets en vraagt om hulp. Huilt je baby een uur? Dan heeft hij een uur hulp nodig. Huilt je baby 6 uur? Dan heeft je baby 6 uur hulp van je nodig.
Dat je baby blijft huilen heeft niets te maken met dat jij iets niet goed doet, of dat je baby voor niets huilt, je baby is overprikkeld en heeft daar veel last van.
Tegen overprikkeling is wel wat te doen, maar het is niet makkelijk om de signalen allemaal goed te onderscheiden en te herkennen. Ook vraagt het bepaalde vaardigheden van jou als ouder die je niet in 1 keer onder de knie hebt. Je kunt het wel leren en daarmee meer grip op het ‘huiluurtje’ te krijgen. Waardoor je baby zich prettiger voelt en er meer rust is.
Er is geen probleem dat opgelost kan worden, maar wel een baby die hulp nodig heeft
Doordat het zenuwstelsel van je baby nog niet zover ontwikkeld is dat het op eigen houtje al die prikkels kan verwerken betekent niet dat je je baby dan maar moet laten huilen. Want je baby huilt juist om aan jou te communiceren dat het last heeft, én dat het wel wat hulp kan gebruiken. Overprikkeling is deels een gevolg van de manier waarop je baby zich ontwikkelt, geen probleem dus wat je kan oplossen. Maar dat betekent dus niet dat je helemaal niets kunt doen, juist wel!
Waarom wordt er zo luchtig over een huiluurtje gedaan?
Ik besef me nu misschien pas waarom er zo luchtig over wordt gedaan. Er is te weinig kennis en wanneer iets niet begrepen wordt en er zogenaamd niets aan te doen is dan zal het er wel bijhoren. Maar er is wel veel wat je kunt doen om je baby te helpen. Het huiluurtje dan ook simpel afdoen als: ‘het hoort er bij ’is voor mij dan ook geen optie. Want je baby huilt nooit voor niets! Baby’s die niet krijgen wat ze nodig hebben en ouders die worstelen gaan me aan het hart. Ik wil niets liever dan de juiste kennis delen en doorgeven. Zodat er veel meer begrip is over en voor baby’s. Zodat elke baby de beste start mogelijk kan krijgen. Niet door je te vertellen wat je moet doen, maar door je kennis te geven waarop jij je eigen keuzes kan baseren. Vanuit je hart én je verstand.
Je wil niet het huilen stoppen, maar de oorzaak van het huilen wegnemen
Nog één laatste stukje wat ik je op je hart wil drukken; Er is altijd een oorzaak voor je baby’s huilen. Een baby huilt nooit voor niets of omdat het erbij hoort. Het is een signaal om zijn verzorger tot actie aan te zetten. In het geval van het huiluurtje is dat overprikkeling. Het is dan ook niet zo dat je doel zou moeten zijn om het huilen van je baby te stoppen. Je wil de onderliggende oorzaak aanpakken. En bij overprikkeling kijk je dan naar verschillende zaken. Alleen het huilen willen stoppen heeft geen zin.
Er mag veel meer bekend worden over overprikkeling
Ik heb een online cursus gemaakt omdat ik zelf heb ervaren hoe onzeker deze periode kan zijn. Hoe vermoeiend en frustrerend. Ik begreep niet waarom iets, wat zoveel ouders en baby’s meemaken, zo slecht onderzocht is en waarom er geen goede ondersteuning is. Er is zoveel onbekend over het huiluurtje, de oorzaak en wat je eraan kan doen. Ik heb zelf jaren aan literatuuronderzoek gedaan en ik wil mijn inzichten graag met andere ouders delen zodat jij en je baby daar mee geholpen worden.
Wil je meer weten over hoe je overprikkeling kunt herkennen en wat je kunt doen om je baby te helpen, dan is de cursus wat voor jou. Meer rust, meer vertrouwen en grip op de overprikkeling van je baby.