fbpx Skip to content

Video Interactiebegeleiding

Wat is VIB? 

VIB is een van de meest concrete en exclusieve vormen van begeleiding. Het contact tussen jou en je kindje staat hierin centraal. Jij als moeder leert de signalen van je kindje (her)kennen en je leert hoe je hier op een positieve manier op in kunt gaan. 

In de meest pure vorm wordt jullie interactie op video vastgelegd, gewoon bij jou thuis of op de praktijk. Observerend, dus zonder oordeel, kijken jullie samen naar het bestaande contact tussen jou en je kindje. Tegelijkertijd krijg je handvatten aangereikt door een expert op het gebied van hechting tussen moeder en kind.

Het contact tussen jullie beiden gaat groeien en daarmee ook jouw zelfvertrouwen. Uiteindelijk zal je je sterker gaan voelen als moeder.

baby

Voor wie?

Ieder kind heeft zijn moeder nodig om te groeien, te ontwikkelen, en zal daarom altijd contact met haar blijven zoeken. De signalen die een kind daarvoor gebruikt, kunnen erg subtiel zijn en zijn daardoor soms lastig te zien. Wanneer je als moeder last hebt van angstige gedachten, depressieve gevoelens of als je onzeker bent over jouw rol als moeder, zijn die signalen vaak nog moeilijker te herkennen. 

VIB is er voor moeders die zich graag sterker willen voelen als moeder. En voor moeders die de band met hun kleine graag willen versterken.

Er zijn moeders die laten weten geen contact te voelen met hun kind. Het komt ook regelmatig voor dat een moeder bang is dat haar kindje niet veilig gehecht is. 

Voor al deze moeders is VIB is een prachtige manier om op intensieve, maar liefdevolle manier begeleid te worden en ondersteuning te krijgen. 

 

Waarom kiezen voor VIB?

VIB is een exclusieve, en daarbij een heel transparante, vorm van begeleiding. Een specialist op gebied van hechting tussen moeder en baby/kind, komt met je meekijken in jouw (thuis)situatie. Wanneer gebeurt dat nou?

Ik hoor je denken: Een camera die meekijkt hoe ik het doe en dat wordt een transparant beeld?  Ja, er is een camera bij en daardoor kan je misschien wat ongemak voelen of zelfs weerstand om voor deze manier van begeleiding te kiezen. Maar uit brede ervaring blijkt dat, hoe je gevoel ook is over het bijzijn van een camera, er ontzettend veel waardevolle momenten worden vastgelegd. De focus ligt op deze waardevolle en leerzame momenten, die je samen kunt terugkijken.

Onze Oerzacht expert komt op deze manier ontzettend dicht bij de kern van jullie contact. En vanuit die basis ontdekken jullie samen welke interactie er al bestaat en hoe je verder kunt bouwen aan een diepere verbinding met jouw kindje. Dit heeft  als doel het vergroten van je zelfvertrouwen van jouw rol als moeder, waardoor je lekkerder in je vel komt te te zitten. Ook word je, terwijl je plezier ervaart met je kindje, bewust van alles wat je goed doet en je spelenderwijs de ontwikkeling van je kindje stimuleert.

Praktisch, hoe ziet de begeleiding eruit?

Tijdens een speelmoment, (baby)massage of een verzorgingsmoment wordt er een video opname gemaakt. Op een later moment kijk je deze opname terug (de review), samen met onze expert Heleen van Putten. 

Heleen is een kei in het observeren van interactie en neemt jou daar volledig in mee. Ze laat jou elk waardevol moment zien; Wat doet je kindje hier? Zie eens hoe jij hierop reageert. Zie je die blik? Wat denk je dat hij jou hiermee wil laten zien? Wow, dit gaat als vanzelf, je hebt volgens mij niet in de gaten wat jouw moederinstinct automatisch lijkt op te pakken.

Je zult geen adviezen krijgen die tegen jouw gevoel indruisen. Geen oordelen over wat je niet goed zou doen. En ook geen bemoeienis over hoe het dan wél zou moeten. 

Heleen: ‘Mijn uitgangspunt is dat jij een goede moeder bent. En dat wil ik je graag laten zien. Daarbij wil ik je, met kennis en nieuwe inzichten, begeleiden in het vergroten van jouw vertrouwen daarin.’

heleen-van-putten

Shopping cart