fbpx Skip to content

Borstvoeding in de kraamweek

10 tips om van de borstvoeding een succes te maken

De kraamweek is een week waarin ontzettend veel gebeurt. Je bent net bevallen, je bent moeder geworden, je hebt de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven, er is een kleine baby die je nog moet leren kennen, je zit vol hormonen waardoor je emoties alle kanten op vliegen, én je probeert ook nog te leren hoe het werkt met die borstvoeding.

De kraamweek is een drukke week

In huis loopt een kraamverzorgster rond, de verloskundige komt langs en er komen mensen op visite voor de hielprik en gehoortest. Daarnaast komen misschien je ouders langs en anderen die dichtbij jullie staan. Er zijn allemaal nieuwe vaardigheden te leren en eigenlijk ben je nog helemaal niet zo mobiel. Je hebt nog bloedverlies en je zweet peentjes. Ook heb je misschien wel last van naweeën en je hele lijf voelt nog pijnlijk en beurs. Alleen het lezen kan je al moe doen voelen, maar jij zit er zelf middenin.

Ook de start van borstvoeding is hard werken

En dan is er ook nog de borstvoeding, als je daarvoor kiest. Nog iets wat helemaal nieuw is. De borstvoeding moet nog op gang komen, je bent aan het leren hoe je jouw baby aan de borst legt, én hoe je kan zien of hij of zij drinkt.

extra-gevoelig

Jij bent extra gevoelig

Je kunt je dan ook helemaal voorstellen dat de kraamweek VEEL is, zóveel nieuws, zó ontzettend veel nieuwe prikkels en ervaringen. Jouw zenuwstelsel staat in deze eerste periode op scherp om geen enkel stukje informatie van je baby te missen en daarbij je baby en al zijn signaaltjes te leren kennen.

Voorbereid op de borstvoeding?

Dit is allemaal niet niks! Jij verdient dan ook een diepe buiging. Wanneer het je allemaal behoorlijk overweldigt en je het zelf niet allemaal kan bijhouden is dat dus ook volkomen normaal. Er komt veel op je af. Veel vrouwen bereiden zich voor de geboorte goed voor op de bevalling, maar wat er daarna allemaal op je af komt kan je behoorlijk overvallen. Bijvoorbeeld dat borstvoeding niet helemaal vanzelf gaat en dat het begin hard werken is.

Proberen borstvoeding te geven

Als verloskundige vraag ik aan jou welke voeding je aan je baby wilt gaan geven. Heel vaak krijg ik het antwoord: ‘Ik ga proberen borstvoeding te geven’. Maar als ik doorvraag merk ik dat dit meestal weinig is uitgedacht, want heb je ook voor jezelf gedefinieerd wat ‘proberen’ betekent? Hoe lang ga je het proberen? Ben je bereid door te zetten, of alleen wanneer het makkelijk gaat? En wat is dan makkelijk?

Natuurlijk wil ik je niet ontmoedigen, maar borstvoeding is niet iets wat je in een paar dagen leert. Je moet er echt even de tijd voor nemen en de eerste twee weken zijn een enorme investering. (En dat dus naast al die andere indrukken!) Überhaupt zijn de eerste weken heel intens, of je nu wel of geen borstvoeding geeft.

Het ligt aan de borstvoeding!

Ik merk vaak dat de schuld, van die intensiteit en van het niet meteen makkelijk verlopen van het geven van de borst, gegeven wordt aan borstvoeding. Dat lijkt misschien een logische aanname, wanneer het niet lekker loopt of wanneer je baby niet tevreden is. Maar klopt dit wel? Mag jouw baby ook de ruimte krijgen om even op te starten en de tijd krijgen om aan het leven te wennen? En jij? Mag jij ook bijkomen van al dat nieuws?

Borstvoeding helpt bij het wennen

Het geven van borstvoeding helpt je baby bij het opstarten. Het geeft je baby vertrouwen en troost. Al die nieuwe prikkels die hij moet verwerken? De voeding zelf, maar ook de nabijheid helpen alles te verwerken. ‘Maar borstvoeding geven kost de nieuwe moeder zoveel energie en zij is de enige die de baby kan voeden?’ Klopt natuurlijk, maar toch geeft borstvoeding de moeder ook juist veel. Er ontstaat rust en ontspanning bij de moeder door de hormonen die bij borstvoeding vrijkomen. En ook de extra knuffel momenten die samenvallen met het geven van borstvoeding zorgen voor een moment van kalmte en herstel.

Borstvoeding geven blijft niet altijd zo pittig

Stel je voor dat je deze eerste weken met een andere mindset in gaat. Je weet wat er gaat komen en dat de eerste weken intensief zijn, maar ook dat het daarna anders wordt. Door deze kennis kan je van tevoren al bedenken hoe je dit gaat aanpakken. Er zijn zoveel manieren om door deze eerste weken heen te komen! En daarna zal jouw doorzetten beloond worden. Het aanleggen en voeden gaan na die eerste intensieve tijd een stuk minder tijd kosten. We weten uit onderzoek dat je de eerste maand iets meer tijd bezig bent met voeden, maar dat het daarna juist heel veel tijd gaat opleveren.

En dan nu mijn 10 tips om de borstvoeding tot een succes te maken

Tip 1: Geef jezelf de tijd

Allereerst begint het natuurlijk met een goede voorbereiding, zorg dat je weet wat je te wachten staat en dat je weet wanneer je aan de bel moet trekken. Neem de tijd om te leren. Stel voor jezelf én voor je baby, niet te hoge eisen in die eerste maand. Je baby moet nog leren leven op deze wereld en alles wat daarbij komt kijken is nieuw.

Tip 2: Word een team

Zorg dat de randvoorwaarden goed zijn, dat je partner (of wanneer je alleenstaand bent iemand die je graag bij je hebt) je steunt en dat hij/ zij ook begrijpt hoe borstvoeding werkt. Word een team. Je partner kan bijvoorbeeld de baby verschonen, zorgen dat er een glaasje water naast je bed staat, helpen bij het juist aanleggen van de baby en ervoor zorgen dat je goed eet en aan je rust komt.

Tip 3: Draag je baby

Eén van mijn gouden tips: Schaf een draagdoek/-zak aan, hier zullen jullie zoveel plezier van hebben. Baby’s ontspannen van het gedragen worden, het helpt tegen krampjes en zorgt voor geborgenheid. Zowel jij als je partner kunnen jullie baby op deze manier helpen.

Tip 4: Volop eten in huis

Zorg daarnaast dat er genoeg eten in huis is. Kook desnoods in de weken voor je bevalling dubbel zoveel, zodat je wat kan invriezen. Vraag (schoon)ouders, familie en vrienden of ze een maaltijd langs willen brengen. Hier zijn ook leuke apps voor zoals Mealtrain (of Instagram) waar mensen zich op een dag kunnen inschrijven dat ze voor je willen koken.

Tip 5: Geen huis vol visite

Doe echt rustig aan met visite, over een maand is je baby ook nog heel erg leuk en klein en dan kan je zelf veel meer genieten van je visite. Hebben jij en je baby bovenop al die indrukken echt nog meer prikkels nodig?

Geen-huis-vol-visite

Tip 6: De kraamzorg is er niet voor niets

Laat je de eerste week echt verzorgen door de kraamzorg. Kom de eerste dagen gewoon niet je bed uit en bouw dit heel langzaam uit.

Lees hier alles over het vierde trimester.

Tip 7: Veel knuffeltijd

Neem de tijd om heel veel met je baby te knuffelen, het liefst bloot op bloot. Niet alleen direct na de bevalling maar iedere dag. Een mooi moment is bijvoorbeeld voordat je gaat douchen. De tijd vliegt, ze zijn echt maar heel even zo klein, dus gun je zelf daar de tijd voor!

Tip 8: Laat een lactatiekundige meekijken

Kijk eens of er bij jou in de buurt en lactatiekundige is en noteer haar nummer. Trek aan de bel als je even hulp nodig hebt. Zij kan jou vaak hele handige tips geven. Ook al gaat het best goed, dan nog kan het erg fijn zijn om een lactatiekundige mee te laten kijken.

Tip 9: Doe een borstvoedingscursus

Bereid je al voor de bevalling voor met een goede borstvoedingscursus, dat helpt je fijne kennis te geven en met een andere mindset het borstvoedingsavontuur aan te gaan.

En dan de laatste, misschien wel de belangrijkste:

Tip 10: Vertrouw!

Vertrouw je lijf, vertrouw dat je ervoor bent gemaakt. Heb datzelfde vertrouwen in je baby, hij heeft misschien tijd nodig, maar ook hij is ervoor gemaakt. Als het niet meteen lukt dan faal je niet, je doet niets verkeerd. Jullie hebben gewoon wat meer tijd nodig. Vertrouwen in jullie beider blauwdruk zorgt ervoor dat je minder gespannen bent en raad eens wat de borstvoeding enorm helpt? Juist! Rust en ontspanning.

Nog één laatste vraag van mij naar jou; Zou je ook antwoorden op de vraag ‘Hoe denk je over je bevalling?’ door te zeggen; ‘Ik ga het proberen’? Nee toch?

Je gaat het gewoon doen! Mocht het anders lopen dan je had verwacht of gehoopt dan is het zo, maar waarom zou je er van tevoren al vanuit gaan dat het niet lukt? Zo is het ook precies bij het geven van borstvoeding. Jij kunt dit!

Auteur: Lisette van der Werf

Verloskundige en lactatiekundige IBCLC

www.deborstvoedingspraktijk.nl

Auteur foto
Deel via
borstvoeding
Lees ook

Hoe zorg ik goed voor mijn baby, en voor mezelf?

‘Je moet wel aan jezelf denken hoor!’ Hoe dan in vredesnaam?!’ Je
Lees meer...
vind je de babytijd ook zo zwaar|?

Vind je de babytijd zwaar?

  ‘En hoe gaat het met jullie? Wel genieten hè? Deze tijd
Lees meer...
een huilbaby heb je 24 uur per dag

Een huilbaby heb je 24 uur per dag

  Haar huidje lijkt wel strak te staan, als een canvas wat
Lees meer...

Shopping cart